Saç Dökülmesinin Nedenleri? Çareleri ... - Medistanbul

Saç dökülmesi, kadın - erkek, yaşlı - genç demeden herkesin kabusu haline gelmiştir. Sağlıklı, gür ve parlak saçlara sahip olmak hem görsel açıdan hem de psikolojik açıdan önemli bir durumdur. 

İnsanın kafasında yaklaşık 100 – 150 bin saç teli mevcuttur ve günde 100 adet saç teli dökülmektedir. Saç dökülmesinde bölgesel ve genel olarak günde 100 adet saç telini geçiyorsa, buna “saç dökülmesi var” denilebilir. Saçın durumuna bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Saç Dökülmesinin Pek Çok Farklı Sebebi Olabilmektedir:

Genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi daha çok erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesi olarak bilinir. Erkekler de saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.

Bazı kişiler ise psikolojik nedenlere bağlı olarak kendi saçlarını koparırlar. Tıpta bu hastalığa trikotillomani adı verilir. Bu durum psikolojik destek ile tedavi edilebilir.

Tiroid hastalıkları gibi hormon düzensizliğine sebep olan bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Gebelik döneminde ise hormon seviyesindeki değişiklikler nedeni ile saç dökülmesi gözlenebilmektedir. Çoğunlukla bu durum geçicidir.

Anemi yani kansızlık özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık rastlanan sebeplerinden biridir. Anemi tedavisi ile bu durum saç dökülmelerinin durdurulması mümkün olabilmektedir.

Vücutta demir, çinko gibi minerallerin eksik olması durumu da saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mineral takviyesi yapılarak saçların dökülmesinin durdurulması etkili bir çözümdür.

Bazı yaşam alışkanlıkları da saç dökülmelerine sebep olabilir. Örneğin; düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, stres yer almaktadır.

Yanlış saç bakım alışkanlıkları da saç dökülmelerinin bir diğer sebebidir. Saçı sürekli çok sıkı toplama, yanlış yıkama alışkanlıkları, saçı kimyasal maddelere maruz bırakma örnek olarak gösterilebilir.

saç dökülmesi

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri:

  • Genetik Faktörler
  • Deri Problemleri
  • Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
  • Vitamin ve Mineral Eksikliği
  • Hormonal Sorunlar
  • Bazı İç Hastalıkları ve İlaç Kullanımı
  • Doğum ve Kemoterapi Süreci
  • Kozmetik Etkenler
  • Stres ve Depresyon

Saç Dökülmesi İçin Yapılabilecekler;

  • Beslenmenize önem verin
  • Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın
  • Saçınızı çok fazla işlemden koruyun
  • Uyku düzeninize dikkat edin
  • Temizliğine önem verin

Saç Dökülmesinin Önlenmesinde PRP Yöntemi Nedir?

Kişiden alınan kan özel bir işlemden geçirilerek plateletler ile ayrılır ve saçı dökülen bölgelere enjekte edilir. Plateletler içlerindeki büyüme faktörleri sayesinde ciltte gençleşmeye, saç dökülen alanın büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Çevresel ve genetik faktörlere bağlı hücre yenilenmesinin yavaşladığı durumlarda yenilenmeyi hızlandırır. PRP ile saç tedavisi ortalama 15 gün yada ayda 1 olacak şekilde genellikle 6 ay uygulanır. Daha sonra her yıl 1 kez tekrarlanır.

Saç Dökülmesi

Saç Kaybını Önlemek İçin Nasıl Saç Bakımı Yapılır?

Lazer terapi: Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi tarafından onaylı bir ışın tedavisidir. Saç kökleri daha iyi beslenir ve saç telleri daha fazla uzar. Genellikle 15 dakikalık seanslarla haftada 2-3 kez uygulanır. Sonuçlar 4 ay sonra gözlemlenir.
Ev tipi bakım: Bu grupta baskılayıcı medikal ürünler; saçlı besleyici şampuan ve losyonlar kullanılır.

Genetik Saç Dökülmesi Nedir?

Genetik saç dökülmesi bireyin genetik alt yapısına bağlı olarak, kadın veya erkeklerde, ergenlikle başlayan saç dökülmesidir. Toplumda ırsi saç dökülmesi olarak adlandırılan genetik saç dökülmesinde erkeklik hormonunun bir türü yüksektir. Yüksek testosteron tetikler ve yüksek androjen seviyesi saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle genetik saç dökülmelerinin %90’ı erkeklerde görülür.

Saç dökülmelerinin tedavisi, saç dökülmesinin sebebini bulmakla başlar. Ancak doğru tanı konduktan sonra başarılı bir tedavi mümkündür. Her saç dökülmesi öncelikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

Saç Dökülmesi

Tedavi seçenekleri nedene ve genel saç sağlığına yönelik olarak düzenlenmektedir.
Erkek tipi saç dökülmelerinde alanın büyüklüğüne bakılır, eğer bu açıklık kapanamayacak gibiyse, saç kök kaybı fazlaysa saç ekimi önerilir.

Daha az saç kaybı olan erkek tipi saç dökülmelerinde ise, PRP ve Mezoterapi ile destek tedavisi önerilmektedir. Diğer saç dökülmesi tipinde ise, yapılan testlerin sonuç durumuna göre vücuttaki vitamin eksiklikleri tespit edilip vitamin tedavisi uygulanır.

PRP ve Mezoterapi ile de kafa derisinin içine enjeksiyonlarla saç köklerini besleyerek canlandırılır. Tedaviler kesin olmamakla birlikte %85-90 civarında başarı sağlanmaktadır.

Kalıcı saç dökülmelerinde alan genişse mutlaka saç ekimi tercih edilmelidir. Sonuç olarak, saç dökülmesi ile karşılaşıldığında öncelikle saçın kendi döngüsü içerisinde olup olmadığını belirlenmeli, sonrasında hekiminizin de önerdiği tedavi şekliyle sorunu gidermeye çalışmak izlenmesi gereken yoldur. Gelişen teknikler ve teknoloji ile de kellik bir kader olmaktan çıkmış, uzman yardımıyla kolayca üstesinden gelinebilecek bir hal almıştır. Uygun tedavi şekliyle hızlıca sorun çözülebilir ve bu durumun hayat kalitenizin düşmesine engel olursunuz.

Yorum Yap