Burun estetiği iki yöntemle yapılır. Bunlardan birincisi Açık Burun Estetiği, diğeri ise Kapalı Burun Estetiğidir.
Açık burun estetiğinde burun deliklerinin arasındaki bölgeye bir kesi yapılarak burun derisi kaldırılır ve burun yapıları görülür. Burnun iç yapıları doktorun gözünün önündedir. Bu sebeple de açık burun estetiğini yapmak doktor açısından daha avantajlıdır. Daha az tecrübeli doktorlar genelde açık burun estetiğini tercih ederler. Çünkü öğrenmesi ve uygulaması çok daha kolaydır. Lakin açık burun estetiğinde dışarıdan görülebilen bir yara izi kalma olasılığı vardır.
Kapalı burun ameliyatında ise, diğerinin aksine ameliyat kesileri burun deliklerinin içinden yapılır ve anlaşılmaz. Burun estetiği burundan girilerek gerçekleştirilir. Kapalı yöntemde dışarıdan görünen iz kalma olasılığı yoktur. Lakin kapalı yöntemin uygulanması daha zordur ve tecrübe gerektirir.
Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Yara İzi Kalır Mı?
Açık burun estetiğinde küçük bir iz kalma olasılığı bulunmaktadır. Bahsedilen iz çok büyük bir iz değildir, çoğu zaman kabul edilebilir görünür. Ancak dikkatle bakıldığında farkedilebilir. Özellikle kalın cilt yapısına sahip bireylerde iz kalma olasılığı daha fazladır. Hastaya uygunluk açısından bakıldığında, dışarıdan iz kalmaması için net olarak garanti verilebilen yöntem kapalı burun estetiğidir. Eğer iz kalma durumu sizi çok endişelendiriyorsa kapalı burun estetiğini tercih edebilirsiniz.
Burun estetiği yıllardır uygulanan estetik bir ameliyattır. Uzun yıllar boyunca gelişmiş ve son çıkan yeni teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden gelen alışkanlıkla, burun estetiği yaptırmak isteyenlerin çoğu cerraha ne kadar yara izi kalacağını, belli olup olmayacağını soruyorlar. Artık eskiye nazaran tamamen yara izi kalmadan burun estetiği yapılabiliyor.
Burun Estetiği
Burun estetiği nasıl yapılır? Sorusuna en güzel cevap yüzünüze yakışan burun şeklinin yapılmasıdır. Çünkü her insanın yüz hatları aynı oranda değildir. Burun estetiği ameliyatı geçirmek isteyen kişilerin ameliyat öncesi analiz ve planlama işlemlerinin yapılması gereklidir. Burun operasyonunun başarıyla sonuçlanması için yüzünüze yakışacak bir burun yapısı belirlenmelidir. Kişinin yüzüne uygun olan burunun belirlenmesi için cerrahın deneyimli olması dikkate alınmalıdır.
Burun estetiği operasyonunda her zaman söylediğimiz gibi öncelikle beklenti ve isteklerinizi tam olarak cerrahınıza bildirmeli ve bu doğrultuda fikir alışverişi yapılarak hareket etmelisiniz. Yüz hatlarınıza uygun olarak yapılan burun ameliyatı neticesinde doğal görünümlü bir burnunuz olacaktır.
Burun Estetiği Ameliyat Öncesi
Operasyon öncesi, hasta ile yapılan görüşmede hastanın istekleri ve şikayetleri dinlendikten sonra detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Bu muayane de hastanın burnu hem estetik açıdan hemde nefes problemi açısından dikkatle değerlendirilir. Sebebi nefes problemi olan hastaların bu problemi aynı operasyonda biz plastik cerrahlar tarafından düzeltilmektedir. Estetik açıdan hastanın fotografları çekilerek detaylı bir yüz analizi yapılır ve yüzüne en yakışacak olan burun tespit edilir.
Hastaların operasyon öncesi fotografını inceleyerek bilgisayar ortamında ameliyat sonrası yaklaşık olarak oluşacak görüntüyü göstermektir. Bu sayade hastanın tam olarak nasıl bir burun istediğini de anlamış oluruz hemde hastada bu fotografı görerek kafasındaki birçok soru işaretinden ve endişesinden kurutulmuş olur. Operasyon öncesi, sigara kullanan hastaların yara iyileşmesini bozması, ameliyattan uyanırken oluşturduğu problemler ve diğer birçok sağlığa zararlı sonuçlarından dolayı bu tür ameliyatlardan en az 4 hafta önce sigarayı bırakmaları gerekmektedir.
Burun Estetiği Ameliyat Sonrası
Hasta operasyonun olduğu gün ya da ertesi gün taburcu olabilir. Burun ameliyatının korkulacak kadar büyük olmadığını anlayabilirsiniz. Yurt dışından ya da uzak bir mesafeden gelen kişilerin yine yolculuk yapmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Hastaya operasyon yapılmışsa, hastanın burnu 1 hafta-10 gün süre ile atele alınır, nefes alma problemi sebebiyle ameliyat yapılmışsa 2 gün süre ile burun içine tampon konulur.
Hastanın evde yapacaklarından bahsedecek olursak; operasyondan sonraki gün duş alabilir. Ancak, burnunda ateli varsa, ateli operasyondan 1 hafta sonra alınana kadar burun bölgesine su değmemesini sağlamalıdır. Baş bölgesinin aşağısında rahatlıkla yıkamasında bir sakınca zaten yoktur. Operasyondan sonra ortalama 60 saat, normal yara iyileşme sürecinde olduğu gibi, burun bölgesindeki şişlik giderek artar, atelide bu şişliğin fazla olmasını önlemek için yapmaktayız. Ancak sonraki 5 gün içerisinde yani 7.gün atel alınana kadar bu şişliğin yaklaşık %95 i kaybolacaktır.
Bu sebeple de ateli 7. gün alırız. Burunda çok minimal bir şişlik kalır, bu kalan yaklaşık %10 şişlik ise operasyon sonrasında 2 ay içersinde tamamen çözülür. Hastanın burnundaki atel alınana kadar yani 1-2 hafta süre ile başının altına 2 yastık konmaktadır. Bu durumda daha az şişlik olacaktır. Aynı şekilde operasyon sonrası yüze soğuk uygulama yapılarak şişliğin daha az olması sağlanabilinir. Hasta burun ameliyatı sonrası ertesi gün günlük yaşantısına dönebilir.
Burnundaki atelin yaptığı görüntüden ise operasyondan 1 hafta sonra kurtulacaktır. Atel alındıktan sonra hastanın sosyal yaşamından ya da iş hayatından da kendisini alıkoyacağı bir şey artık kalmamıştır. Yani ameliyattan 1 hafta sonra insanların anlayabileceği yüzünde bir şişlik ya da morluk yoktur. Rinoplasti; burnun dış görünümünden rahatsız olan hastaya hem nefes alma problemi hem de burunda şekil bozukluğu olan hastaya yapılan burun estetiği ameliyatına denir. Plastik cerrahların en çok yaptığı operasyondur.
Yorum Yap