Dental İmplant Nedir? İmplantın Avantajları ... - Medistanbul

İnsanlarda dental implant veya dental ankraj implante edilmiş yapay metal bir köktür. Bir veya daha fazla eksik dişi değiştirmek için kullanılan tıbbi bir cihazdır.

Dental implant doğal kökü değiştiren çeneye yerleştirilen bir vida şeklinde titanyumdan yapılmıştır. Protez tedavisi ise; çok harap, kırılgan, hasarlı ve seramik kronlar sayesinde dişin oldukça kullanılamaz hale geldiği durumlarda tercih edilir. Genellikle eksik dişler bir brifing ile değiştirilir ve sabit bir cihazdır.

Metal çerçeveler veya stellites adı verilen çıkarılabilir cihazlar ile değiştirilir. Doğal dişler veya diş protezleri ya dişlere ya da daha önce yerleştirilmiş implantlara sabitlenir. Diğer protez türleri, eksik veya hasarlı dişlerin değiştirilmesi amacıyla değil, koruyucu bir amaç için sunulmaktadır. Radyoterapi öncesi florlu hizalayıcılar, boks veya spor gibi şiddetli sporlar için ağız koruyucuları kullanılmaktadır.

Diş İmplantı

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

Mükemmel Görünüm 

Diş implantları kendi dişleriniz gibi görünür ve sizlere doğal diş hissi yaratmaktadır. Üstelik kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandıkları için kalıcı olmaktadır. Biraz daha detaylandırmak gerekirse, görünüş ve his söz konusu olduğunda, diş implantları ve gerçek dişler arasındaki tek fark gerçek dişin olmamasıdır. 

Akıcı Konuşma

Uygun olmayan protezlerde, dişler ağız içinde kayabilir bu nedenle de yanlış telaffuza sebebiyet verebilir. Dental implantlar, dişlerin kayabileceği endişesi olmadan akıcı konuşmanıza izin verir.

Mükemmel Diş Kökü

Dişlerinizin kökleri bir ağacın kökü misali çenenize tutturulmuştur. Bir dişi kaybettiğinizde, kökün bulunduğu yerde bir boşluk kalır. İmplant uygulaması ile bu kökler yeniden yapılmış olur.

Yemek Yeme Kolaylığı

Geleneksel takma dişler çoğunlukla kayar ve çiğnemenin tadını almanızı zorlaştırır. Dental implantlar, doğal dişleriniz gibi işlev görür. En sevdiğiniz yiyecekleri fazladan bir çaba veya acı hissetmeden keyifle yemenizi sağlar. Takma dişleri olan bir kişiden daha iyi ısırma kuvvetine izin verir.

Özgüven

Diş implantları gülümsemenizi geri verir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Diş İmplantı

Ağız Sağlığı 

Diş implantları sayesinde köprülerde olduğu gibi diğer dişlerin formlarının küçültülmesi/değiştirilmesi gerekmez. Diğer dişler implantı destekleyecek şekilde değiştirilmediğinden, uzun süre kendi dişleriniz ağzınızda sağlıklı olarak kalmaya devam edecektir. İmplantların üzerine yerleştirilen doğal diş iskeleti görevi gören abutment diğer dişlere zarar vermeden yeni dişlere sahip olmanıza olanak sağlar. Bireysel implantlar ağız hijyenini artırarak dişler arasında kolay erişim sağlar.

Dayanıklılık

Diş İmplantları ağız hijyeni kurallarına uyulduğunda uzun süre hatta ömür boyu kullanılabilir.

Uygunluk

Dental implantlar, protezlerin çıkarılmasında karşılaşılan sıkıntıların önüne geçer.

Implant Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Dental implantların başarı oranları, çenenin içine yerleştirildiği yere bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak dental implantlar %98'e kadar başarı oranına sahiptir.

Dental İmplant Herkese Uygun mudur?

Diş çekimi veya oral cerrahi operasyonundan geçecek kadar sağlıklı biri çoğunlukla diş implantı için uygun olarak düşünülebilir. Yeterli kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip olmak yeterlidir. Hastalar, implant sonrası ağız hijyenine dikkat etmeyi ve düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmeyi aksatmamalıdırlar.

Ağır sigara kullanımı, diyabet veya kalp hastalıkları, baş-boyun bölgesine yapılmış olan radyasyon tedavileri, implant uygulanması için hasta bazında, bireysel olarak değerlendirilmelidir.  İmplant uygulamasının, sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için muhakkak bir diş hekimiyle görüşmeniz gerekecektir.

Diş Dental İmplantı

Sigorta Dental İmplant Maliyetini Kapsıyor mu?

Genel olarak, diş implantları diş sigortası kapsamında değildir. Sigorta planınıza veya diş kaybınızın nedenine bağlı olarak özel bir kapsama da söz konusu olabilir. Bu konu hakkında detaylı sorularınızı diş hekiminize veya sigorta sağlayıcınıza sorabilirsiniz.

Implant Tedavisi Nasıl Başlar?

Dental implant sürecindeki ilk adım, kişiye özel bir tedavi planının geliştirilmesidir. Plan size özel olarak, tıbbi bir şekilde ihtiyaçlarınızı karşılamak için diş hekiminiz tarafından sunulur. Sonra titanyumdan yapılmış küçük bir direğe sahip olan diş kökü implantı eksik dişin kemik yuvasına yerleştirilir. Çene kemiği iyileştikçe, implant çeneye güvenli bir şekilde tutunacaktır.

Implant çene kemiğine tamamen kaynadıktan sonra üst yapısı ile uyumlu hale gelir. Üst yapı yani abutment dişin iskeleti görevini görür. Yeni dişler bu abutmentın üzerine yapılır. Diş hekiminiz ayrıca yeni dişlerin rengini doğal dişlerinizle eşleştirerek güzel bir görünümün olmasını hedefler. İmplant yapılan dişler çene kemiğine sabitlendiğinden yedek dişler kendi doğal dişleriniz gibi görünür.

Implant Tedavisi Ne Kadar Acı Verir?

İmplant ameliyatından önce hastaya çoğunlukla lokal, bazı durumlarda genel anestezi uygulanır. Bu yüzden cerrahi operasyon esnasında hasta hiçbir şekilde acı veya ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılan hastalarda, gün içerisinde anestezi etkisi azaldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar normal karşılanmalıdır. Cerrahi operasyon sonrası diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici kullanılarak bu durum giderilir. İmplant yaptıran hastalara daha sonra sorulduğunda bu ağrının normal diş çekiminde yaşanan ağrıya benzer olduğunu söylerler.

Tedavi Sonrası Dental İmplantlara Nasıl Bakılır?

Dental implant tedavisi sonrası, ağız hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Diş fırçalamanın haricinde, doktorunuzun tavsiye ettiği özel iplerle ve ağız duşları kullanılarak implant uygulanmış bölgenin temizliği sağlanması gereklidir. Diğer bir önemli nokta da düzenli olarak mutlaka kontrollere gidilmesi gereklidir. Önerilen kontrol süreci ilk iki yıl 6 ayda bir, daha sonrasında da senede belirli aralıklarla kontrollere gidilmesi gereklidir. En doğru yönlendirme doktorunuz tarafından yapılacaktır.

Yorum Yap