Rinoplasti, dış burun yapısını değiştirmek için yapılan cerrahi bir ameliyattır. Genellikle fonksiyonel sorunlar yaşayan veya estetik anlamda düzeltme yapmak için başvuran kişilerden oluşur.
Rinoplasti yani Burun Cerrahisi burun yapısının yeniden şekillendirilmesi demektir.
Burun Estetiğinin iki yöntemi vardır:
- Açık Rinoplasti
- Kapalı Rinoplasti
Açık Rinoplasti ile Kapalı Rinoplasti arasında bulunan fark nedir?
Açık rinoplasti ile Kapalı rinoplasti arasındaki fark Açık Rinoplasti de burun altında, burun ile dudak arasında bir kesik olmaktadır. Kapalı rinoplastide böyle bir kesik olmaz, şişlik ve morluk daha az miktarda olmaktadır.
Ameliyat Öncesi Süreç Nasıl Gelişir?
Burun estetiği öncesinde hastalarımıza ön muayene yapılmaktadır. Burun yapısı ve burun içerisinde nefes almayı engelleyecek bir sorunu varsa onlar değerlendirilir. Ameliyat planı burnun yapısına göre yapılır. Burunun farklı açılardan fotoğrafları çekilir.
Burun üzerinde hastalarımıza burunda oluşacak şekil değişikliği gösterilir. Buna göre hastamızla birlikte değerlendirilerek yapılacak operasyonun şekli planlanır. Burun estetiği ameliyatı yaklaşık iki-üç saat kadar sürmektedir. Genel anestezi altında yapılan bir operasyondur.
Ameliyattan sonra genelde aynı gün hastalarımız taburcu edilmektedir. Burun üstünde bir hafta kalacak bir bandaj konur. Bandaj bir hafta sonra çıkartılır. Bir hafta sonra günlük hayata dönebilirsiniz. Burun içerisine silikon dediğimiz ortası delikli, hastalarımızın nefes alabileceği, tamponları tercih ediyoruz. Bunları da genelde üç-dört gün sonrasında alıyoruz.
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler:
- Operasyon öncesi, anestezi doktorunuz tıbbi sağlık taramanızı ve operasyonla ilgili tahlillerinizi yapar. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise aynı gün içinde ameliyatınız gerçekleştirilebilir.
- Operasyonun hemen öncesinde grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar operasyon için engeldir. Bu nedenle de her bilgiyi doktorunuzla paylaşmanız gerekebilir.
- Daha önce burun operasyonu olduysanız bunu doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Burun operasyonlarında açık ve kapalı teknikler kullanılmaktadır. Hangi teknikle yapıldığı doktorunuzun size uygun göreceği şekilde belirlenmektedir.
- Kullandığınız ilaçlar varsa, bunları muayene sırasında doktorunuza mutlaka söylemelisiniz.
- Kan sulandırıcı ilaçları bırakmalısınız. Ameliyatınızdan en az 7-10 gün önce Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayı doktorunuza danışarak kesmelisiniz.
- Kadınların regl (adet) dönemleri tıbbı açıdan ameliyata engel bir durum değildir.
- Sigarayı, ameliyat öncesinde bırakmanız gerekmektedir. Sigara yaranın iyileşme sürecini geciktirir.
- Yanınıza alacağınız eşyaların arasında ameliyattan çıkınca giyeceğiniz önden fermuarlı ya da düğmeli bir kıyafet olmalıdır.
- Yüzük, kolye gibi takılar takmayınız ve yanınızda değerli eşyalar getirmeyiniz.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Bir hafta sonra hastamız günlük hayatına geri dönebiliyor.
- Altı-yedi hafta kadar güneş gözlüğü kullanmamayı tavsiye ediyoruz.
- Sıcak dönemlerde operasyon olanlara yüksek faktörlü güneş kremi kullanmayı öneriyoruz.
- İki veya üç ay buruna darbe almamayı öneriyoruz.
- Burnun son şeklini alması 6 ay ila 1 yıl kadar sürmektedir ve burun yapısına göre değişmektedir.
Ameliyat Sonrası
Tıbbı açıdan operasyon sırasında tampon kullanılması gerekebilir. Tamponu alma süresi, ameliyatı gerçekleştiren cerrahınızın kararı ile olur. Doktorunuzun bilgisi dışında başkası tamponunuzu çıkarmamalıdır.
Tamponlardan kaynaklı boğazınızda kuruluk hissi, hafif yanma ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu yakınmalarınız genel anestezi sırasında yerleştirilen anestezi tüpü nedeniyle de 2-3 gün kadar sürebilir. Operasyon sonrası ağrı genelde olmamaktadır. Ağrısı olan kişilere ise ağrı kesici verilmektedir.
Operasyon sonrasında burun tıkanıklığınız birkaç gün devam edebilir, bu durum normal bir süreçtir. İlk günden sonra hastalar duruma yavaş yavaş alışmaktadır. Operasyon sonrasında burnunuzun üstünde plastik atel-alçı konulacaktır. Burun ameliyatınızdan 6-7 gün sonra alınır. Alçınızı kendiniz asla çıkarmamalısınız.
Ameliyat sonrasında gözaltlarınızda morlukların ve şişliklerin olması gayet normaldir. Bu morluk ve şişlikler 4-5 gün içerisinde geçer. İlk gece soğuk kompres uygulanması yapmanız yeterlidir. Baş yukarıda yatmak ödemi azaltacağı için o pozisyonda yatmak gereklidir.
Doktorunuzun yazdığı reçeteyi almayı ve ilaçları kullanmayı ihmal etmeyiniz. Hafif burun önünden akan kanlı akıntı doğaldır. Hapşurma, ıkınma sonrası bu durum artabilir. Ertesi gün büyük oranda azalacak ve kesilecektir. Eğer ağızdan burundan yoğun şekilde kırmızı kan geliyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Bunun dışında burunda sonradan gelişen ısı artışı, kızarıklık, burun ucunda mordan siyaha dönen renk değişikliği, doktorunuza bildirmeniz gereken önemli bir durumdur.
Ameliyat sonrası 38 dereceden yüksek ateş, burnunuzdan iltihaplı kötü kokulu akıntı veya giderek artan baş ağrısı gibi yakınmalarınız olursa doktorunuza başvurunuz. Burnunuzun etrafında yapılan işlemler sebebiyle oluşan ödeme bağlı şişlikler ise ilk ay hızla, 6 ayda kademeli olarak, 12. ayda tamamen kaybolur. Bu şişlikler sizin operasyon olduğunuzu bilen yakınlarınız, kendiniz ve doktorunuz tarafından fark edilebilecek şişliklerdir.
Yorum Yap